Blog

Zöld közbeszerzések Magyarországon

December elején parlamenti ülésen vettünk részt az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsának tanácsadójaként, ahol Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke mutatta be a zöld közbeszerzések kapcsán kitűzött hazai célokat, eredményeket és továbbfejlesztési törekvéseket. 

Háttér

A  közbeszerzések éves összértéke jelenleg a hazai GDP 7-8%-ára tehető, ez mintegy 3000 milliárd forint közbeszerzési eljárások alkalmazásával történő elköltését jelenti évente. Ezt a volument kb. 9000 ajánlatkérő szervezet bonyolítja le, mintegy 8000 közbeszerzési eljárás eredményeképpen.

A közbeszerzések zöldítése érdekében az ún. zöld stratégia tekinthető az alapdokumentumnak, melyet az 1646/2022. (XII. 22.) Kormány határozat tartalmaz. Ez a stratégia 2022-27 között fogalmaz meg célokat és elvárásokat a zöld közbeszerzés terjedése érdekében. 

Eredmények

A Közbeszerzési Hatóság (KH) elnökének tájékoztatása szerint a zöld közbeszerzési eredmények mérése során lényeges akadály, hogy az uniós eljárások esetén nem kerül jelölésre, hogy egy-egy eljárás “zöld”-nek tekinthető-e, míg a hazai, nemzeti eljárásoknál ezek jelölése kötelező. 

Magyarországon a közbeszerzési eljárások (érték alapjon) 12-15%-a tekinthető zöld közbeszerzésnek, míg a 2027-re kitűzött cél 27%.

Akadályok

A zöld közbeszerzések még szélesebb körű alkalmazása előtti fő akadály a Közbeszerzési Hatóság ismeretei szerint kettős.

1) Egyrészt az ajánlatkérői tudatosság, hiszen sok esetben az ajánlatkérők nem tudnak erről a lehetőségről, vagy kevés ismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy használják.

2) Másrészt a KH ismeretei szerint az ajánlatkérők – sok szempontból megalapozottan – kockázatot látnak ebben, és attól tartanak, hogy a zöld közbeszerzés használata hátrányos lehet számukra. Sajnos az uniós auditorok sokszor megalapozatlan, az eljárást drágító tényezőt látnak benne, és akár pénzügyi korrekciót kérnek. Ezért a KH már 2018-tól elindította a fenntartható közbeszerzések éve programot, melynek keretében díjakat alapítottak (Közbeszerzési Nívó díj, Kiválósági Díj), hogy kiemeljék és elismerjék a zöld közbeszerzést alkalmazó ajánlatkérőket és ezzel népszerűsítsék annak használatát. A KH egy külön honlapot is létrehozott a jó gyakorlatok bemutatására.  

3) Harmadrészt a zöld közbeszerzések alkalmazása nem kötelező néhány témakört (pl. épület energiahatékonyság, tiszta gépjárművek, közétkeztetés) leszámítva, és ha nem kötelező akkor az ajánlatkérők az egyszerűbb és tradicinonális megoldások használatát preferálják.

A KH feltett szándéka minél nagyobb hangsúlyt fektetni a fenntarthatóságra. Ennek érdekében tervezik kapcsolat felvételét az MKIK-val, a DevEco közreműködésével készített Fenntarthatósági Kézikönyv adaptációs lehetőségeinek egyeztetése érdekében.

A Közbeszerzési Hatóság fenntarthatósági tevékenységei és kiemelten a zöld közbeszerzések kapcsán ITT tudhat meg további információkat. 

— a DevEco Consulting csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük