Blog

A körforgásos textil- és divatipar szolgálatában – TEX-DAN Interreg Danube projekt

Büszkék vagyunk rá, hogy az egyik vezető hazai innovációs ügynökség a DevEco-t választotta partnerének a nemzetközi TEX-DAN projekthez, melynek célja tagállamonként a legjobb – Magyarországon a TOP30 – textil- és divatipari, környezetkímélő, körforgásos gazdasági megoldások és jó gyakorlatok azonosítása, bemutatása és elterjesztése. A projektet az Interreg Danube Region Programme finanszírozza és 11 országból 14 partner vesz részt benne. Magyarországot a Kék Bolygó Alapítvány, az MGFÜ (korábbi IFKA) és a DDRIÜ képviseli.

Cél

A TEX-DAN célja, hogy a Duna-régió kis- és középvállalkozásai által folytatott transznacionális együttműködés révén a textil- és divatipari értékláncokban a körforgást elősegítő technológiákat alkalmazzanak.

Háttér

Az előzetes felmérések alapján régiónkat nagy különbségek jellemzik a körforgásos megoldások alkalmazása terén a textil- és divatipari értékláncokban. A textíliák fenntarthatóbb kezelése tekintetében Németország, Ausztria és Csehország az élen járnak, addig a többi országnak, Horvátországnak, Szlovákiának, Szlovéniának, Szerbiának, Romániának, Moldovának, Bosznia-Hercegovinának, Bulgáriának és Magyarországnak még sokat kell tennie, hogy felzárkózzanak. A textil- és divatágazat sok tekintetben általános lemaradásban van más ágazatokhoz képest a körforgásos megoldások ismertsége és alkalmazása terén.

Feladatok

A TEX-DAN fő feladatai az ismeretek, a megközelítések, az innovatív technológiákkal kapcsolatos know-how fejlesztése és bővítése, a körforgásos gazdaságot elősegítő helyi, regionális és nemzeti szakpolitikák (tovább)fejlesztése, a szemléletformáló tevékenységek ösztönzése és a piaci szereplők összekapcsolása és oktatása. A projekt feladata továbbá a nemzetközi együttműködés és a tudáscsere támogatása, és fenntartható együttműködési formák létrehozása.

A DevEco-nál elkötelezettek vagyunk a környezeti fenntarthatóság és a körforgásos gazdaságra való átállás szakmai támogatása iránt, ezért büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk ebben a nemzetközi projektben.

— a DevEco csapata

TEX-DAN Interreg Danube link: https://www.isd.si/elementor-6040/

Az illusztráció forrása: https://www.pexels.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük