Blog

9. Kohéziós Politika értékelési konferencia Prága 2023.11.07-09.

2023. november 7-9. között került megrendezésre Prágában az Európai Bizottság és a cseh területfejlesztési minisztérium szervezésében a 9. Kohéziós Politika nemzetközi értékelési konferencia, mintegy 200 fő részvételével.

A magyar delegáció tagjai a Miniszterelnökség részéről Sötét Zsuzsa és Kiss Henriette voltak, a tanácsadói oldalt a Collectivotól Cserneczky Tamás és a DevEco-tól Dr. Mezősi Balázs képviselte.

A konferencia első, zártkörű napján a V4-ek mutatkoztak be. A második nap a nemzetközi konferencia lehetőséget adott a résztvevő országok NSRK értékelési tevékenységeinek megismerésére, az európai bizottsági álláspont és lehetőségek megismerésére és a szakértői prezentációkon keresztül szakmai vitákra. A harmadik napon egy alapszintű értékelési képzési program került megrendezésre. 

Az első nap programját Ivan Bartos miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter nyitotta meg, aki az értékelés fontosságáról a továbbfejlődési lehetőségek őszinte azonosításáról és az önkritika építő erejéről beszélt. 

Radek Kobza, a cseh regionális fejlesztési minisztérium értékelésekért is felelős igazgatója szintén az őszinte szembenézés fontosságát hangsúlyozta. Szemléletünk szerint a kritikus megközelítés, a tapasztalatok megkérdőjelezése fejlődéshez vezet, melyet nem csak a saját maguk, hanem a széles nyilvánosság felé is képviselnek.

Linda Marsikova az Ernst and Young által vezetett 2014-20-as Partnerségi megállapodás vezető értékelője erős kritikákat fogalmazott meg a cseh PM kapcsán, azonban pozitívumokat – a kivetített eredmények ellenére – nem igazán mutatott be. A cseh értékelők jelentős elmaradásokat azonosítottak a PM stratégia összetétele, irányai és megvalósíthatósága kapcsán, és javaslatokat tettek az új időszak eredményeinek és megvalósíthatóságának javítása céljából. 

Craciun Delia a román  unós beruházások és projektek minisztériumának képviselője a román Partnerségi Megállapodást és annak értékelési eredményeit mutatta be. Jelentős előrelépésekről számolt be, a 2014-20 időszak alatt a román GDP rekor mértékben növekedett – mely hatás részben a programnak tulajdonítható.

Enrico Pesaresi, az Európai Bizottság (DG REGIO) képviselője uniós szinten mutatta be az értékelések megoszlását, fókuszait, közös tanulságait. Kiemelte, hogy az unió számára az értékelés lényeges eszköz a szakpolitikai tanulási folyamatban.  

Jacek Bialek, a lengyel fejlesztési források és regionális politika minisztérium képviselője a lengyel PM értékelés eredményeit mutatta be. 

Sötét Zsuzsa, a Miniszterelnökség részéről a hazai területi értékelések eredményeit prezentálta, kiemelve, hogy a kohéziós politika eredményei – annak céljaival összhangban – a területi szempontok alapján mérhetők. 

Lukas Malac módszertani előadásában három olyan esetet mutatott be, amikor a módszertanilag helyesen kivitelezett, modern tényellentétes hatásvizsgálat – megelőző kvalitatív értékelés hiányában, illetve kvalitatív interpretációs támogatás hiányában – rossz eredményre vezet. 

A másik módszertani előadásban Cserneczky Tamás mutatta be a hazai agrár- és vidékfejlesztési programban nagy sikerrel alkalmazott és jelentős nemzetközi érdeklődést generáló Környezeti Hatásmonitoring rendszert, mely lehetővé teszi a környezeti hatások értékelésének megalapozását a hosszú idősoros primer adatok biztosításán keresztül.

Összefoglalóan, a rendezvény néhány nap alatt remek rálátást adott mind területi lefedettség, mind szakmai mélység szempontjából a futó uniós értékelésekről és azok eredményeiről. A cseh kollégák önkritikus megközelítése szimpatikus volt, ugyanakkor úgy éreztük, hogy a sok kritika és önkritika mellett kevés hangsúlyt kapnak az egyébként jelentős pozitív eredmények. Jó érzés volt, hogy a magyar gyakorlatok és eredmények ismertek a többi tagállam értékelői számára, és elismerően beszélnek róluk. 

Szakmai szempontból kiemelendő, érdekes és egyben megerősítő előadás volt a tényellentétes hatásvizsgálatról szóló. A DevEco-nál mi is gyakran állunk ki a kvalitatív technikák használatának rehabilitációja mellett, jellemzően minisztériumi ügyfeleink érdekében, mivel többször tapasztaltuk, hogy a számok (melyekben az ügyfelek gyakran jobban bíznak, első megközelítésben kézzelfoghatóbbnak, hitelesebbnek tartják őket) sokszor félrevezetők lehetnek. Tapasztalataink szerint a kvalitatív és kvantitatív technikák alkalmazásának jól megválasztott, összehangolt és az adott témára és kontextusra testre szabott kombinációja lényeges előfeltétele egy jól kivitelezett értékelésnek. 

 — A DevEco Consulting csapata

#Prága #2023 #értékelés #kohéziós #tényellentétes #konferencia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük