Blog

Taxonómia rendelet módosítások

2023. június 27-én az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot fogadott el az Európai Unió fenntartható finanszírozási keretrendszerének továbbfejlesztése és megerősítése céljából. Az intézkedéscsomag keretében a Bizottság további tevékenységekkel egészítette ki a Taxonómia rendeletet. A Bizottság elfogadta az Environmental Delegated Act-et, valamint módosításokat fogadott el a Climate Delegated Act-hez kapcsolódóan. A módosítások előreláthatóan 2024. januárban lépnek hatályba.

Taxonómia rendelet

Az EU Taxonómia rendelete 2020. július 12-én lépett hatályba. A rendelet egy egységes szempontrendszer, amely szabályozói keretet biztosít a fenntartható és klímasemleges átállást támogató tevékenységek meghatározására. Létrehozásának célja, hogy segítse a klímaváltozás elleni küzdelmet és a fenntartható fejlődés előmozdítását.

Mi volt eddig?

DNSH – Do No Significant Harm – Jelentős károkozás elkerülése

A Taxonómia rendelet meghatározza azokat a zöld tevékenységeket, amelyek lényegesen hozzájárulnak a rendeletben kiemelt hat környezeti célkitűzéshez, úgy, hogy közben nem okoznak jelentős kárt a további öt célkitűzés elérésében sem. A hat környezeti célkitűzés:

  • Mitigáció: az éghajlatváltozás mérséklése
  • Adaptáció: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás
  • Víz: a vízi és tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme
  • Hulladék: a körforgásos gazdaság, beleértve a hulladékképződés megelőzését és a hulladék újrafeldolgozását is
  • Szennyezés: a levegőbe, vízbe vagy talajba jutó szennyezés megelőzése és csökkentése
  • Biodiverzitás: a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása

A DNSH-ról egy másik bejegyzésünkben bővebben olvashat.

Climate Delegated Act

Az EU Taxonómia rendeletének első kiegészítő jogszabálycsomagja, a Climate Delegated Act (CDA) 2021-ben került bevezetésre, és a környezeti célok közül az első kettőre, az éghajlatváltozás mérséklésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra terjedt ki.

Disclosure Delegated Act

A második kiegészítő rendelet  a Disclosure Delegated Act (DDA) 2022 januárjától vált alkalmazandóvá és közzétételi kötelezettséget fogalmaz meg pénzügyi és nem pénzügyi intézmények számára.

Mi az újdonság?

Új szabályozás: Environmental Delegated Act

Az idei évben tovább bővült a Taxonómia rendeletbe foglalt tevékenységek köre az Environmental Delegated Act (EDA) elfogadásával, mely az olyan gazdasági tevékenységekre vonatkozik, amelyek jelentősen hozzájárulnak az alábbi egy vagy több célkitűzéshez:

  • Víz: a vízi és tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme
  • Hulladék: a körforgásos gazdaság, beleértve a hulladékképződés megelőzését és a hulladék újrafeldolgozását is
  • Szennyezés: a levegőbe, vízbe vagy talajba jutó szennyezés megelőzése és csökkentése
  • Biodiverzitás: a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása

Az EDA a korábbihoz képest több új tevékenységet tartalmaz, melyek közé tartoznak a szálláshely-szolgáltatási tevékenységek, a katasztrófakockázat-kezelés és a szolgáltatási szektor. A meglévő szektorok közül fontosabb bővítés a feldolgozóipar és építőipar tevékenységek területén történt, bekerült többek között az egyes gyógyszeripari tevékenységek, valamint közút-és autópálya fenntartás is.

Módosított szabályozás: Climate Delegated Act

A Bizottság módosította a Climate Delegated Act-et is, amellyel kibővül az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz hozzájáruló gazdasági tevékenységek köre. Az új tevékenységek mellett több, már meglévő tevékenységben is kisebb módosításokat vezettek be. Új tevékenység lett többek között a feldolgozóipar területén az autóalkatrészek, valamint a repülőgépek gyártására vonatkozó tevékenység. A DNSH kritériumok közül a levegőbe, vízbe vagy talajba jutó szennyezés megelőzése és csökkentése vonatkozásában jelent meg enyhítés. A tevékenységek bővítése mellett a korábbi hibák is javításra kerültek és értelmező pontosítások jelentek meg a jelentéstételi táblázatokra vonatkozóan.

 

— a DevEco Consulting csapata

 

#Taxonómia rendelet #DNSH #fenntarthatóság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük